16 Kasım 2012 Cuma

MÜRACAATÇILARIN SOSYAL HİZMET UZMANI'NA GÖNÜLLÜ BAŞVURMASI TEMELİNDE, MİKRO DÜZEYDE ETKİLİ BİR UYGULAMA İÇİN OLUŞTURULAN 7 ETİK İLKE (Biestek)


  • Bireyselleştirme (Individualisation): İnsanların birey olarak kendi koşulları içerisinde değerlendirilmesini, her bir bireyin biricik olduğunu; sorun, yaşantı her neyse özel koşullar içinde değerlendirilmesi gerektiğini savunur.

  • Duyguların Anlamlı Dışavurumu (Purposeful expression of feelings): Çalışılan kişinin ayıplanmadan, cesaretlendirilerek dinlenmesi gerektiğini, müracaatçıların olumlu ve olumsuz duygularını özgürce dışa vurmaları gerektiğini savunur. Her duygunun insana ait olduğu mesajı verilmelidir.

  • Kontrollü Duygusal Katılım (Controlled emotional involvement): Hem müracaatçının duygusuna bir miktar girip onu anlamayı, hem de dinlediğimiz insanla bizim duygularımızın paralel gitmesi gerektiğini savunur. Ancak kendi duygularımızı ifade etme konusunda dikkatli olunmalı ve karşımızdakine uygun tepkiler verilmelidir.

  • Kabul Etme ( Acceptance): İnsana saygı temelinde gelişen bu ilke; çalıştığımız insanın güçlü ve zayıf yanlarını, duygusunu, varlığını kabul etmeyi, uzmanın müracaatçısını önyargı ve kişisel yargılardan uzak tarafsız bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini savunur. Esas olan: “Kabul etmek, onaylamak değildir.” farkındalığıdır.

  • Yargılayıcı Olmayan Tutum (Non-judgemental attitude): Müracaatçının kişiliğinin değil, davranış ve tutumlarının değerlendirilmesi gerektiğini savunur. Onları suçlama ya da onlara masumiyet yükleme reddedilir. Müracaatçıyı anlamaya çalışmak, yargılayıcı tutumu azaltmayı kolaylaştırabilir.

  • Müracaatçının Kendi Kararını Kendisi Vermesi (User self-determination): Özgür koşullar içinde, özgürce karar verebilme sürecidir. Müracaatçılar, kendi kararlarını verebilmek için, uygun kaynaklar konusunda bilgilendirilmeli, onlara alternatif çözüm yolları üretmek için yardım edilmeli ve bunların sonuçları hakkında bilgilendirilmelidir. Müracaatçının kendi kaderini tayin etme ilkesi iki durumda ihlal edilebilir: “Kendisi veya bir başkasına zarar verme söz konusuysa ve verilen karar yasalara aykırı bir durum doğuruyorsa.”

  • Gizlilik (Confidentiality): Mesleki çalışma kapsamında müracaatçının paylaştığı özel bilgileri gizli tutmak gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda gizlilik ilkesi şu şekilde ihlal edilebilir: Diğer uzmanlarla birlikte değerlendirme yapma ve ilgili kuruluşlara bilgi aktarma.




Yusuf Adem UZUN
Sosyal Çalışmacı / Social Worker
Istanbul

                          Ders Notları, Nisan 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder